fbpx

Mobile huse til fjerkræ

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Flemming og hans Haugaard 600 hos Hans og Joan på Skovgaard ved Them.

Der findes efterhånden en del forskellige former for mobile huse til høns. Lovgivningen på området er stadig meget uklar, så man må også gå ind i det med åbne kort overfor kommunen, som i de fleste tilfælde har været positive overfor mobile hønsehuse. Så længe der ikke foreligger et byggeblad for denne type huse, så følges de gængse regler i forhold til miljø- og husdyrlovgivningen.
I projektet: ”Udvikling af mobile staldsystemer- med fokus på svin og fjerkræ i 2018” er vi i gang med at indsamle viden omkring de nuværende typer mobile huse, der anvendes i Danmark. Heriblandt kan nævnes den tyske model, som mange har været fascineret af, nemlig Hühner mobil, den australske Chicken Caravan, Niels Nørskovs Det Mobile Hønsehus han har udviklet i samarbejde med Økologisk Landsforening, Topkærgaards Campinghøns, som selvsagt bor i campingvogne og Flemming Haugaards helt nye Haugaard 600. Hér ser vi lidt nærmere på Flemmings Haugaard 600, som er det nyeste Dansk produceret mobile hønsehus på markedet.

Haugaarden ApS
Mange indenfor fjerkræbranchen kender Flemming Haugaard og man må sige at der hér er tale om en erfaren hønsemand. Hans nyeste profession er dog hos Landmeco som area sales manager i Danmark, Norge og Sverige. Prototypen står hos Skovgaard i Them, som godt nok ikke er økologisk, men ejerne Hans og Joan går meget op i dyrenes velfærd. Huset er bygget så det overholder de økologiske regler i Danmark og Haugaard 600 kan rumme op til 600 høner, men hos Hans og Joan på Skovgaard går der omkring 450 høner i huset.

Indmaden i huset er bygget op som et etageanlæg og er dermed placeret i midten. Øverst er der siddepinde med gødningsbånd under. Dernæst kommer rederne, som består af fællesreder med astroturf underlag. Rederne kan lukkes af og de har en hældning, så æggene triller ned på et ægbåndet under rederne. Vandforsyningen er direkte fra en vandslange, som sættes til systemet og hønerne kan drikke vand via drikkenipler placeret umiddelbart foran redekasserne på begge sider. Foderet er placeret på gulvet i store beholdere. På denne type mobile hønsehus er der en ny feature. Der er lavet en veranda i begge sider. Verandaen er overdækket af en dug/presenning med windbreaker net.
I denne type hus er der en del der kører automatisk. Lågerne på siderne åbner og lukker automatisk efter en timer. Lyset inde i huset tænder og slukker automatisk og har en op/nedtoningseffekt på omkring 15 min. Rederne åbner og lukker automatisk. Når lyset er slukket, lukkes for vandet. Der er også en del, som kører manuelt: Åbne/lukke af loftsvinduerne for ventilation, opfyldning af foderbeholderne, indsamling af æg og udmugning. Dog er der hér sat et æggebånd ind, så de æg, som ruller ned på båndet kan ved hjælp af en skrallenøgle let trækkes hen til den ene ende, hvor der er lavet en sektion til pakning af æg. Æggene bæres direkte på køl, når de er indsamlet. Gødningsbåndet foregår på samme måde, så der kan køres en frontlæsser ind under båndet. Gødningen trækkes ud til frontlæsseren ved hjælp af en skrallenøgle.

Rundt om marken med det mobile hønsehus er der sat et flytbart hegn, som flyttes med rundt. Derudover er der sat en enkelt strømførende tråd tæt ved jorden for at holde rævene væk. Dette har virket indtil videre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″ shape_divider_position=”bottom”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_gallery type=”image_grid” images=”6208,6296,6294″ display_title_caption=”true” layout=”3″ gallery_style=”1″ load_in_animation=”none”][/vc_column][/vc_row]